Menstruatie cups

Menstruatie producten. Er zijn er veel. Toen ik begon met menstrueren begon ik met maandverband, toen overgestapt naar tampons en nu gebruik ik al een aantal jaar een menstruatie cup.

Ik vind de menstruatie cup heerlijk! Vergeleken met de tampon zie ik een aantal voordelen. Je kan hem 12 uur laten zitten, wat dus betekend dat je – afhankelijk van je bloedverlies – deze maar 2 keer per dag hoeft te wisselen. Waar je met tampons kans hebt op TSS, is dat bij de cup niet zo. Daarnaast zuigen tampons al het vocht in je vagina op, ook het ‘goede’ vocht. Dit droge gevoel kan vervelend voelen en is ook niet goed voor je vagina. Verder is de cup gemaakt van siliconen en doet dit dus ook niet. Ik vind het ook super dat je hem kan hergebruiken. Geen berg afval meer tijdens je menstruatie!

Ook het schoonmaken stelt niet zo veel voor. Tijdens je menstruatie de cup leeg gieten en onder de kraan afspoelen voor je hem weer terug plaatst. Of als je geen kraan in de buurt heb, even schoonvegen met wc papier. Na je menstruatie kan je de cup desinfecteren door deze in een pannetje een paar minuten te koken. Je kan de cup zo ongeveer 10 jaar gebruiken.

Mijn menstruatie cup is transparant. Daar heb ik bij de aankoop niet over nagedacht. Maar sinds ik deze heb, kan ik mijn menstruatiebloed bekijken. En dat is heel even vies, maar al snel was ik gefascineerd! De kleur, consistentie en hoeveelheid verschillen tijdens de menstruatie van dag tot dag. Daarnaast geeft dit ook veel info over je gezondheid!

Een cup kiezen

Je hebt menstruatiecups in verschillende materialen en maten.  De meeste cups zijn rond de 24 euro exclusief verzendkosten.

Ik ben blij met de eerste die ik heb gekocht en geprobeerd. Ik gebruik zelf de Organicup. Deze is transparant wat ik erg prettig vind en de maatstreepjes geven goed inzicht in hoeveel bloed je verliest. Plus hij komt in een kartonnen verpakking met handig op berg zakje. Organicup heeft twee maten beschikbaar. Verder is er nog Cupkiezer.nl, een website met veel goede info over menstruatie cups en ze hebben een handige cupvergelijker. Deze helpt je met het vinden van de juiste maat en hardheid van de cup.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *